River Management Workshop

09/20/2018 09:00 AM - 04:00 PM MT

Admission

  • $10.00

Location

Rio Blanco County Fairgrounds
700 Sulphur Creek Rd.
Meeker, CO 81641
United States of America
Building Number: New Exhibit Hall

Summary

Workshop for White River riparian landowners and managers to learn about resources for river and riparian restoration: from invasive vegetation control to grazing management to NRCS and state funding opportunities.

Description

Please note, this is a draft agenda. Times and speakers are subject to change.

8:45-9:00am

15 min

Check-in and coffee

9:00-9:30am

30 min

Introduction & Invasives Management

David Varner (RiversEdge West) will give an overview of the day and talk about the importance of invasives management to riparian restoration.

9:30-10:00am

30 min

Updates on Lower White River Watershed in Colorado

Alden Vanden Brink (Rio Blanco Water Conservancy District) and Callie Hendrickson (White River and Douglas Creek Conservation Districts)

10:00-10:20am

20 min

Invasives Management & Biocontrol

Dan Bean and/or Nina Louden (Colorado Department of Agriculture, Palisade Insectary) on Douglas Creek tamarisk leaf beetle release site - legacy and updates.

10:20-10:30am

10 min

Snacks

10:30-11:00am

30 min

Grazing and Riparian Area Management

Paul Meiman (CSU Extension)

11:00-12:00pm

60 min

Landowner Funding and Technical Resources

  • Colorado Water Conservation Board
  • Trout Unlimited (Aaron True)
  • Colorado River District (Hunter Causey)
  • NRCS (Tiffany Jehorek and Kaitlyn Vaux)
  • Colorado Cattlemen's Agricultural Land Trust (Tawny Halandras)
  • Partners for Fish & Wildlife (Bob Timberman)

12:00-1:00pm

1 hr

Lunch

Opportunity for community updates

 

1:00-1:15pm

15 min

Head to parking lot

1:15-2:00pm

45 min

River Function Demonstration Trailer

Tiffany Jehorek and Kaitlyn Vaux (NRCS)

2:00-2:10pm

10 min

Head back to classroom

2:10-3:00pm

50 min

Opportunities for Collaboration Across State Line: WaterSMART Grant Overview

David Varner (RiversEdge West)

3:00-3:20 pm

20 min

Fisheries in a Basin-wide Context

Justin Jimenez (BLM Utah)

3:20-3:50pm

30 min

Vegetation Management in the Lower White River Riparian Corridor

Jerrad Goodell (Green River District BLM, Utah) Vegetation management and monitoring on the lower White River

3:50-4:00

10  min

Wrap-up & Adjourn

Special thanks to our partners for helping craft this agenda:

Additional thanks to our sponsors for making this workshop possible: